27 octombrie 2014

Am tot auzit de blacklist-uri, si mi se refuza accesul/email-ul datorita lor...

Listele negre (asa numitele blacklist) si cele albe (whitelist) ii ajuta pe profesionistii IT de la inceputurile industriei. Conceptul este simplu: daca esti acolo (pe baza de IP, utilizator, email etc) fie ti se interzice accesul undeva, pentru blacklist, fie ti se va accepta intotdeauna accesul in al doilea caz. In particular ca utilizator va puteti cel mai des lovi de listele internationale care exista pentru a combate SPAM-ul, email-urile nesolicitate, care pe baza IP-ului vostru comunica server-elor ca acel IP este listat, iar server-ul de email refuza categoric conexiunea de la expeditor. Tendinta utilizatorilor este sa sustina "dar nu am facut nimic!", insa cu siguranta ceva s-a intamplat chiar daca nu stiti: fie IP-ul propriu sau intreaga retea, fie cel al server-ului de email prin care trimiteti a fost listat pentru SPAM masiv. Deci nu vorbim aici de 3 email-uri, ci de o cantitate semnificativa trimisa catre alte conturi, catre alte server-e de email.

De ce nu a ajuns un email al meu la destinatar? De ce uneori website-ul arata altfel la altcineva pe calculator?

Un email ca sa poata ajunge la o adresa de destinatie trebuie sa treaca prin foarte multe si diferite procese. De la bun inceput trebuie sa retinem ca nu intotdeauna este o problema de la dvs sau de la noi, ci mai degraba intotdeauna se intampla la destinatar. Cele mai des intalnite probleme apar datorita filtrelor anti-spam, fie rezidente pe serverul de e-mail destinatar, fie instalate local pentru clientul de e-mail. Daca ne gandim bine este si foarte normal sa fie asa: altfel destinatarul nu ar avea nici un control asupra a ce e-mail-uri doreste sa primeasca sau nu. In concluzie, daca nu primiti de la server-ul nostru un mesaj efectiv de eroare, si sa ne notificati daca tine de noi, atunci e-mail-ul a fost trimis. Luati legatura cu destinatar-ul: daca nu i-a intrat email-ul sa verfice si directoarele "SPAM" sau "Bulk" locul unde sfarsesc mail-urile pierdute si catalogate gresit, sa marcheze e-mail-ul si adresa dvs ca "not SPAM" si sa il mute in Inbox.

20 octombrie 2014

Ce aplicatii web gratuite ofera Quanta si cum le pot instala?

Va punem la dispozitie direct din panoul de control un numar impresionant de aplicatii web printre care Joomla, Wordpress, Drupal, MediaWiki, phpBB, Zen Cart, phpMyAdmin, Horde, Bugzilla, OwnCloud si multe altele (categorisite: Blog, Calendar, eCommerce, Comunity, CMS, Database, Development, Email, Guestbook, Help Desk, Horde, Photos Project Management, Survey, Tracker, Wiki, Others) pe care le puteti instala usor prin intermediul unor scripturi speciale. In panoul de control (Virtualmin) faceti click pe "Install Scripts" si alegeti din oferta aplicatia web dorita. O selectati (eventual alegeti si versiunea din dropdown) si apoi continuati cu "Show Install Options" care face exact ce spune: va intreaba unde doriti sa instalati software-ul, cum se numeste baza de date, posibil sa ceara un utilizator etc. Dar setarile implicite sunt perfecte si puteti continua. Scriptul va da jos de pe web aplicatia, o va seta in consecinta, iar apoi te va informa printr-un scurt sumar de rezultat, in principiu care este link-ul, utilizatorul si parola. Si gata. Pentru dezinstalare click pe tab-ul "Installed Scripts", selectati aplicatia si continuati.

17 octombrie 2014

Ce este acela un CMS, de ce implementati asa ceva si la ce imi foloseste? Cum imi gestionez platforma?

CMS inseamna Content Management System, adica pe scurt este o intreaga platforma de publicare online, a informatiilor care doriti sa apara pe internet generand dinamic website-ul. Este asemanator portalurilor si blog-urilor, dar mult mai complex si scalabil, creeat in php si avand in spate o baza de date MySQL; integreaza o sumedenie de facilitati gen editare intuitiva WYSIWYG direct din browser, media manager, management drepturi user si group, sistem de template-uri, sistem multi-lingvistic, continutul este independent de template, organizare pe sectiuni si categorii, management complet publicare item, cautare avansata, sistem intuitiv si oricand modificabil de meniuri, etc. De departe insa, dincolo de acestea, cea mai importanta calitate a unui CMS, pe langa un grad mare de control si automatizare, este ca oricine indreptatit sa acceseze administrarea lui (cu un utilizator si o parola) poate modifica foarte simplu si fara cunostinte IT direct din browser orice in el.

14 octombrie 2014

Cat spatiu am, cate conturi pot crea si ce alte limitari impuneti? Cum imi administrez domeniul gazduit?

Am stabilit patru pachete de servicii care credem noi ca acopera in mare necesarul pietei. Limitele de spatiu (minim 10GB) sunt bine expuse, insa in cadrul capacitatii total alocate, puteti redistribui spatiul cum doriti, setarile lor fiind doar implicite permitand ulterior modificari. Pentru o oferta personalizata va rugam sa ne contactati. Totul depinde doar de ce alegeti, oferim si masini virtuale (gazduire VPS) dar nu avem nici o retinere pentru un client cu pretentii sa pornim o noua masina fizica, cu software personalizat si conexiune separata la internet, de exemplu. Limitari la tipurile de fisiere nu exista nici la transfer FTP nici HTTP. Ca masura de securitate insa, pe e-mail, am restrictionat executabilele (.exe .com .bat). Nu exista nici macar un motiv pentru care cineva ar trimite un astfel de fisier, poate doar din nestiinta ca poate infecta destinatarul cu un virus.

6 octombrie 2014

Cum functioneaza si cum imi fac un website? In ce sa fie realizat si cum il fac accesibil pe domeniul meu?

Un website este simplu spus o colectie de fisiere text, imagini si alte obiecte intercorelate intre ele pe care browserul le afiseaza confrom instructiunilor. Fisierele cu instructiuni au extensii specifice cum ar fi .htm, .html, .php etc, sunt scrise in limbaje special gandite pentru web, si sunt interpretate fie de browser, fie de server. Cel mai simplu pentru realizarea chiar si a unei pagini temporare cu "Website temporar in lucru!" si o poza (altfel va apare pagina de test a serverului web) este sa apelati la aplicatii gen Libre Office, sau BlueGriffon unde lucrati intuitiv, intr-un mod de editare document, iar la export alegeti evident .html sau alta extensie pentru web.

5 octombrie 2014

Cum controlez domeniul? De cand functioneaza? Dar website-ul?

Daca aveti deja un domeniu, trebuie sa mergeti pe site-ul ROTLD si sa solicitati parola de administrarea a domeniului, in cazul in care nu v-a si fost trimisa sau nu o retineti pe cea introdusa. Aceasta va ajunge pe adresa de e-mail a dvs, pe care ati furnizat-o la inregistrare. Mergeti apoi din meniu la Domenii .ro > Administrare Domenii > On-Line si va autentificati cu ea, introducand si codul captcha. Navigati de sus la Nameservers si daca doriti web hosting la noi treceti numele server-elor noastre, adica ns1.cloudy.ro si ns2.cloudy.ro. Intotdeauna firma la care aveti gazduirea va comunica aceste date, altfel domeniul nu va fi niciodata gestionat de aceasta.

3 octombrie 2014

De unde si cum imi pot cumpara un domeniu .ro? Cat dureaza si cat costa?

Singura organizatie care vinde de fapt domenii .ro si derivate ale acestuia in Romania este ICI Bucuresti, administratorii Romanian Top-Level Domain. Celelalte firme doar revand domenii. Recomandam inregistrarea domeniului direct la ROTLD, prin simpla completare a unui formular de rezervare (click aici) asemanator celor de obtinere a unei adrese de e-mail, direct de catre dumneavoastra si nu prin intermediari gen alte firme. Desi majoritatea sunt serioase, nu de putine ori am intalnit situatii in care firma prin care se achizitioneaza domeniul il cumpara de fapt oferind datele acesteia, ca sa va tina legati cu gazduirea lui pe server-ele lor. Atentie deci, exista practici dubioase in orice domeniu.